הצעות לחיפוש
לא נמצאו הצעות
מוצרים
לא נמצאו מוצרים
כתבות
לא נמצאו מאמרים
מתכונים
לא נמצאו מאמרים
אחת הסיבות העיקריות שספורטאים נוהגים להתרחק מסויה, היא בעקבות הערך הביולגי הנמוך שלה (BV) שהוא 74. הסויה היא בעלת ערך ביולוגי נמוך מפני שהיא חסרת גופרית המכילה את חומצת האמינו מתיונין. הגופרית היא חשובה במיוחד לסינתוז החלבון, תפקוד תקין של מערכת החיסון, לייצור של גלוטתיון (GSH) בגוף. גלוטתיון אחראי בין השאר על שמירת רמת ה-LDL (הכולסטרול הרע) נמוכה ועל מניעת סתימה של העורקים שלנו.
מחקרים מצאו שחלבון הסויה הוא נחות יותר מחלבון מי הגבינה בתחום הייצור של GSH וחיזוק מערכת החיסון. במחקר מסוים, האכילו חולדות בחלבון סויה שלא מועשר במתיונין שהיווה כ- 13% מסך הקלוריות שלהן. לחולדות אלה היתה גדילה משמעותי
ת בכמות ה כולסטרול הרע (LDL) בגופם, נמצאו בגופם רמות נמוכות של גלוטתיון (GSH) והן לא גדלו בצורה טובה כמו קבוצה אחרת של חולדות שאכלה מזונות בעלי ערך ביולגי גבוה יותר. דאגה נוספת שיש לי בעניין הסויה זו העובדה שסויה מכילה חומרים שחוסמים את העיכול והספיגה של חומרים מזינים. החומרים העיקריים בסויה שגורמים לכך הם לקטין וחומרים מעקבי פרוטאז. הוכח שלקטין הוא גורם למספר גדול של בעיות. בעיה רצינית ביותר היא נזק למעי. פרוטאז מאוד חשוב למפתחי גוף, הוא אנזים שעוזר בעיכול החלבון, מעכבי הפרוטאז שבסויה ללא ספק מפריעים לפעולות הפרוטאז בגוף ובנוסף מפריעים המעכבים גם לאינזמי עיכול נוספים, טריפסין וכמוטירפסין. סויה מכילה תרכובות של אסטרוגן כגון גאניסטאין ודיאדזאין, וכמובן, כפי שכל מפתח גוף יודע, גדילה ברמת האסטרוגן בגוף לא מועילה לו ואף מסוגלת להזיק.
אני מתאר לעצמי עכשיו שאתם רצים לזרוק את כל מוצרי הסויה מהמקרר שלכם, אבל חכו! יש לעניין גם צד חיובי. החומרים המזיקים (כמו לקטין ומעכבי פרוטאז) לא נמצאים בחלבון סויה איזולט, הם מופרדים ממנו על ידי היצרן. דבר נוסף שאתם מרוויחים זוהי התוספת של מתיונין שמוסיף היצרן לחלבון סויה איזולט. התוספת של מתיונין מגדילה באופן משמעותי את הערך הביולוגי של הסויה. מחקרים מראים שלחלבון סויה מועשר במתיונין יש אפילו השפעה יותר גדולה על בניית שרירים מאשר חלבון קזאין (חלבון הנמצא בחלב).
ישנה אפשרות שחלבון סויה איזולט יעלה את רמת הכולסטרול הרע. זה נובע מכך שהיצרן מסיר ממנו את התרכובות האסטרוגניות אשר יש להן השפעה על הורדת רמת הכולסטרול הרע. למרות זאת, לסויה יש דרכים אחרות להוריד את רמת הכולסטרול בגוף האדם (סאפונין,איזופלאבון,סיבים תזונתים ועוד). מחקרים אחרונים מראים שסויה יכולה לצמצם את האפשרות ואפילו לדחות סוגים שונים של סרטן!
ובכן, קיים מיתוס שסויה יכולה להוריד את רמת הטוטסטרון אצל גברים, מחקר שהשתמש בקופי רזוס (סוג של קוף קטן) מצא שלחלבוני סויה אין שום השפעה על הורמני הרבייה (טוטסטרון, DHEAS ,SHBG), על גודל האשכים ועל גודל
הערמונית של חיות אלו. בנוסף, לא נמצאו שינויים הורמנליים בין זכרים שקיבלו סויה לזכרים שקיבלו חלבון ביצה.
למפתחי גוף עם חילוף חומרים איטי כדאי לשים לב לעובדה הבאה: הוכח שחלבון סויה מגביר את ההפרשות ההורמנליות של בלוטת התריס (דבר המוביל ברוב המקרים להאצת חילוף החומרים). למרות שלסוגים שונים של חלבונים יש השפעה על בלוטת התריס, נמצא שלסויה יש השפעה מיוחדת עליה, ובנוסף היא יכולה לגרום לשחרור מוגבר של ההורמן T4 (הורמון שמשפיע על חילוף החומרים בגוף). ההורמון הזה מופרש ברמה מצומצמת בזמן דיאטה אבל כל הדברים הללו עדיין אינם בטוחים ועדיין נחקרים.
אני בטוח שרבים ממכם תוהים, אז איך אני יכול לכלול את חלבון הסויה בתפריט שלי? מצאתי ש30- ג' של חלבון סויה איזולט, עם חצי כף שמן זית ועם חצי כף שמן פשתן לפני השינה עובדים כמו שצריך. השמנים משחקים תפקיד חשוב בהאטת קצת הספיגה של החלבון, זהו בעצם הדבר שאותו אתם רוצים בזמן שאתם ישנים. ולסיום, עוד דבר חיובי, סויה היא מוצר יחסית זול!