גם במקרה זה, קיימים הבדלים משמעותיים בין סוגי החלבון.
א. חלבון מי-גבינה (Whey) וחלבון סויה – לגבי שני סוגי החלבון הללו, מרבית המחקרים מראים שלא קיים הבדל משמעותי ביצירת מאזן חלבון חיובי בשריר, כאשר צורכים אותם לפני האימון או לאחריו. אני חייב לציין שמרבית המחקרים עוסקים בחלבון מי-גבינה ופחות בחלבון סויה.
כלומר, ההנחה הרווחת שחייבים לצרוך חלבון מי-גבינה לאחר האימון אינה בהכרח נכונה.
יתרה מכך, יש מעט מחקרים המראים שדווקא צריכת החלבון לפני האימון תורמת ליצירת מאזן חלבון חיובי בשריר בצורה גדולה יותר מאשר צריכתו לאחר האימון. שוב, קיימים מחקרים שמראים גם להיפך. אבל, אם תחליטו כעת לצרוך את החלבון שלכם לפני האימון, שימו לב לדגש חשוב מאוד.
כמעט כל המחקרים שבהם המשתתפים צרכו חלבון מי-גבינה מיד עם הכניסה לאימון (5-10 דקות לפני תחילת האימון) הראו שיצירת מאזן החלבון החיובי לאחר האימון השתבשה.
ואכן, קיים כאן היגיון פיזיולוגי כלשהו:
במהלך אימון (אירובי או אנאירובי עצים), זרימת הדם לשרירים מוגברת ואילו זרימת הדם למערכת העיכול מופחתת. זהו מנגנון הנשלט ע"י מערכת העצבים ומטרתו לתעל את זרימת הדם למערכות הגוף הפעילות ולהפחית את זרימת הדם למערכות הגוף החשובות פחות (בזמן הפעילות).
חלבון מי-גבינה חייב להתפרק לחלוטין במערכת העיכול, על מנת שחומצות האמינו שבו יוכלו "לסייע" לשריר הפגוע במהלך האימון. וכאשר מערכת העיכול מפחיתה את פעילותה, החלבון לא מספיק להתפרק ולייצר עליה של חומצות אמינו בזרם הדם. מחקרים מראים שאם נצרוך את החלבון כ 20-30 דקות לפני האימון האפקט האנאבולי יהיה מיטבי. מאותה סיבה, מי שצורך חלבון מי-גבינה במהלך הפעילות, אינו מנצל את האפקט המירבי אותו הוא יכול להרוויח מהחלבון.
ב. חלבון הקזאין (Casein)- בניגוד לחלבון מי-גבינה, פירוקו של חלבון הקזאין איטי מאוד במערכת העיכול (כמה שעות, תלוי בכמות). לכן, צריכת חלבון הקזאין בזמנים שסביב האימון תהיה יעילה פחות מאשר צריכת סוגי חלבון אחרים. קזאין מומלץ לצרוך בזמני מנוחה, במהלך היום, אז נרוויח ממנו את האפקט הראוי.
ג. חומצות אמינו חיוניות (Essential Amino Acids)- גם במקרה הזה, מרבית המחקרים הוכיחו שלא קיים הבדל ביצירת מאזן חלבון חיובי בשריר כאשר צורכים את חומצות האמינו לפני/במהלך/לאחר האימון. אבל, בניגוד לחלבון מי-גבינה, כאשר חומצות האמינו מגיעות כבר מפורקות (להזכירכם- חלבון הוא תרכובת של חומצות האמינו) הן נספגות מהר מאוד במערכת העיכול ונכנסות לזרם הדם.
זמן צריכתם, מומלץ שיהיה ממש עם כניסתכם לאימון, או במהלך האימון.
דווקא במקרה של חומצות האמינו, יש מחקרים שהראו שאם צורכים אותן כשעה לפני האימון, הן כבר לא אפקטיביות ליצירת מאזן חלבון חיובי בשריר בזמן האימון או לאחריו.