• סניפים
  • צרו קשר
  • *בימי הלחימה זמני אספקת המשלוחים יהיו ארוכים מהרגיל, אנחנו עושים את המירב לזרז את השילוח מול חברות השילוח השונות
להזמנות וייעוץ אישי: 1-599-500-590
שלומי זקס - דיאטן קליני
זמן קריאה: 5 דק׳

צמד מילים, המעורר לא מעט מטענים בקרב שוחרי תזונה נכונה ובעיקר בקרב אלו המבצעים תהליך של הגבלה קלורית או בשפה עממית- דיאטה.

 

מהו בעצם ג'אנק פוד ? האם ניתן להתייחס באופן שווה לסוגי הג'אנק פוד השונים ? ולשאלה החשובה ביותר, האם ניתן לשלב ג'אנק פוד במסגרת של תהליך דיאטטי של ירידה באחוז שומן או עלייה במסה (תתפלאו)  ?

 

לג'אנק פוד אין הגדרה מילונית מסודרת אך באופן כללי ניתן לומר שזהו מזון עתיר בקלוריות אך דל בערכים תזונתיים אשר לרוב (אך בהחלט לא תמיד) אופן הכנתו יהיה מהיר ומטרותיו העיקריות הן להיות זמין, טעים ואף מנחם.

זהו המקום לציין כי המושג ג'אנק פוד מכיל בתוכו שתי תת קטגוריות אשר פעמים רבות קיימת ביניהם חפיפה:

ג'אנק פוד טהור

ופאסט פוד

למען האמת קיים קושי לעשות ביניהם  הפרדה מוחלטת, אך באופן כללי ניתן לומר שבצורתו הקלאסית ג'אנק פוד הינו מזון עתיר קלוריות אשר כמעט ואינו תורם רכיבים תזונתיים חיוניים.

לדוגמא: סופגניות ודואנטס למינהן (קמח לבן,שמן וסוכר),בורקס (בצק עלים רווי בשומן טראנס בתוספת מרגרינה), קולה מלכת משקאות הג'אנק – סוכר,סוכר ועוד קצת סוכר),צ'יפס (עמילן,שמן ומלח)ועוד.

פאסט פוד לעומת זאת הינו מזון מהיר אשר מצד אחד סביר להניח שיכיל כמות לא מבוטלת של קלוריות ריקות ואף רכיבים אחרים שאינם מיטיבים עמנו כגון סוכר,מלח, שמן וכו' אך לעיתים רבות טומן בחובו גם רכיבים תזונתיים שכן יכולים להיות חיוניים.

להלן דוגמאות ""שעלולות"" להיות יעילות :

שווארמה - בפיתה, או בלאפה המכילה כמות גדולה של חלבון איכותי מהחי, כמו כן ברזל וסידן המגיעים מהטחינה ולפעמים מהחומוס אם הוא נעשה במקום. לעיתים ניתן לאכול בפיתה מחיטה מלאה ואז גם חסכנו את הקמח הלבן והפשוט. 

מנת שווארמה ממוצעת בפיתה יכולה להגיע ל 550-700 קלוריות ( 150 גרם בשר 30-45 גרם חלבון )  ואילו לאפה עם שווארמה יכולה להגיע ל 800-1100 קלוריות ( 200-220גרם בשר ( 40-60גרם חלבון).

המבורגר- מצד אחד עתיר שומן ומלווה בדרך כלל בלחמנייה מקמח לבן ורטבים שמנים אך מצד שני עשיר  בחלבון איכותי, ברזל ומינרלים חיוניים נוספים.

למשל ברשת מקדונלדס ניתן לקבל את הערכים התזונתיים המדוייקים של ההמבורגר המועדף עליכם.  גם רשתות אחרות כמו מוזס החלו לפרסם את הערכים התזונתיים ההמבורגרים שלהם.  המבורגר ממוצע יכול להכיל 20-40 גרם חלבון ( המלצה לסקיני בורגר בלחמנייה מחיטה מלאה המכיל רק 470 קלוריות!) .

פלאפל –מגרעות: פיתה מקמח לבן ברוב המקרים ( למרות שכיום קמו מסעדות

פלאפל אורגני עם פיתות מחיטה מלאה וכדומה) ,טיגון בשמן עמוק ולעיתים גם מלווה בצ'יפס אך יחד עם זאת זוהי מנה המגיעה לרוב גם עם סלט ירקות וטחינה אשר עשירה בסידן ואף הכדורים עצמם מבוססים בעיקר על גרגרי חומוס. מנת פלאפל יכולה להכיל 600-800 קלוריות

פיצה

מכילה לצערנו – שמן, גבינות שמנות עתירות שומן רווי ובצק מקמח לבן.

אך גם רסק עגבניות עשיר בליקופן, מוצרלה או גבינה צהובה המכילות כמות יפה של סידן וחלבון וכן שלל תוספות של ירקות שניתן לפזר מעל.

משולש ממוצע יכול להתחיל ב 400-500 קלוריות.

סך הכל ניתן לראות כי הגבול דק ונתון לפרשנות באופן סובייקטיבי, כמובן שאנו נעדיף אוכל נקי יותר שיש לנו שליטה מרבית על כמות השומן והמרכיבים האחרים הנכנסים אליו על מנת שנוכל לשלוט בדיאטה שלנו בצורה אידאלית, אך ידע הוא כוח וברגע שאנו יודעים מה אנחנו מכניסים לגוף אנו יכולים להסיק, לחשב ולדעת כיצד לאזן זאת אח"כ בהמשך

 היום או התהליך.

אם כבר בחרתם לאכול ג'אנק פוד יש להעדיף מזונות המשתייכים יותר לקבוצה השנייה – פסאט פוד) על פני הראשונה.

אך האם ניתן לשלב מזונות מסוג זה בתהליך של ירידה במשקל ואם כן באיזה עיתוי ?

בשורות טובות

ג'אנק זה לא סוף העולם! ניתן ויש כאלו אשר יגידו אף רצוי לשלב צריכת ג'אנק פוד במהלך הדיאטה מידי פעם . כאשר נמצאים בהגבלה קלורית ממושכת הגוף יכול לפרש זאת כמצב של סטרס \דחק  ועקב מנגנון הגנה פרימיטיבי שטבוע בנו להוריד את קצב חילוף החומרים בכדי להגן על עצמו מפני מה שהוא מפרש כמחסור במזון,מה שיוביל לאותה היתקעות מפורסמת בירידה במשקל. אחת הדרכים להתמודדות עם תופעה זו הינה לאפשר סוג של מנת ג'אנק באופן מבוקר בתפריט. לרוב מדובר על מנה אחת  בשבוע עד רף קלורי מסוים שנקבע מראש בהתאם לתפריט השבועי.

 

השילוב המבוקר של קלוריות עודפות מבלבל את הגוף ובעצם מעביר מסר שאין צורך בהתגוננות מפני רעב, מה שיכול להוביל להעלאת קצב חילוף החומרים ומכאן לשיפור בקצב הירידה במשקל. במקרים בהם ישנו חשש מפגיעה בתהליך הירידה עקב שילוב ה"מנה המותרת" ניתן להתחיל בפעם בשבועיים ואם עדיין מושגת הירידה הרצויה לעבור בהדרגתיות לפעם בשבוע. יש לציין כי מטפלים רבים מאפשרים אף שתי מנות מותרות בשבוע כאשר מגיעים לשלב השמירה על המשקל.

יש לציין שמעבר ליתרון הפזיולוגי שהוצג ישנו כמובן גם אפקט פסיכולוגי חיובי הנובע משילוב מבוקר של  ג'אנק פוד בתפריט השבועי. כאשר מטופל יודע שהוא לא צריך לוותר כליל על המזונות האהובים עליו ויש לו למה לצפות, יותר קל לו להקפיד על התפריט וקטנים סיכויו להישבר.בכל מקרה כאשר מחליטים לשלב מנת ג'אנק בתפריט ,מומלץ תמיד שהיא תהיה במקום אחת הארוחות בתפריט ולא בנוסף, על מנת שהתוספת הקלורית באותו היום לא תהיה גדולה מדי. עניין נוסף שיש לתת עליו את הדעת הוא סוג האנשים שניתן לשלב להם מנת ג'אנק בתפריט, לרוב מומלץ להשתמש בטכניקה זו בקרב פציינטים "אדוקים" כלומר אלו שמקפידים מאוד על התפריט שניתן להם וכמעט ואינם סוטים ממנו.ללקוחות שגם ככה נוטים לחרוג לא מומלץ להוסיף עוד תוספת קלורית מעבר לחריגות הקיימות,ניתן לעומת זאת לדרבן אותם להיצמד לתפריט וכך לזכות בצ'ופר שבועי באישור וללא רגשות אשם .ומה לגבי מועד הארוחה ? למרבה ההפתעה,הזמן האידיאלי יהיה דווקא לאחר אימון גופני.עד כשעה מתום האימון הגוף נמצא במצב אנבולי קלאסי ולכן משתמש באנרגיה (קלוריות) הנכנסת אליו יותר לבנייה והחזר אנרגטי ופחות לאחסון במאגרי השומן ,כך שאכילת המנה המותרת בעיתוי זה מקטינה את הסיכויים לפגיעה בתהליך הדיאטה.

לסיכום,ראינו כי במינון נכון ניתן ואף רצוי לשלב צריכת ג'אנק פוד מבלי לפגוע במשטר הדיאטטי. לגבי הנחיות מדויקות באשר לכמות הקלוריות המקסימלית פר ארוחה שכזו מומלץ להיוועץ באיש מקצוע שיקבע זאת ביחס להכנסה וההוצאה הקלורית  היומית ונתונים אישיים נוספים. סך הכל המסר הוא מעודד, ניתן לרדת במשקל מבלי לוותר על ההנאות הקטנות שהנפש זקוקה להן. בהצלחה...

רוצים לשמוע עוד על תוכנית התזונה והאימונים עם צוות המומחים שלנו? השאירו לנו פרטים ונחזור אליכם לשיחה ראשונית ללא עלות !