הצעות לחיפוש
לא נמצאו הצעות
מוצרים
לא נמצאו מוצרים
כתבות
לא נמצאו מאמרים
מתכונים
לא נמצאו מאמרים
אנשים רבים, ביניהם אנשים העוסקים בפעילות גופנית ושומרים על תפריט מוקפד, חוששים מצריכת מקורות שומן כגון אגוזים. המיתוס שאכילת שומן תגרום להשמנה מושרש היטב אצלנו עוד מהילדות וחבל שכך. להיפך, דווקא שימוש נכון במקורות שומן כגון אגוזים עשוי להוביל לתוצאות טובות יותר בתהליך ההרזיה והחיטוב, בעיקר בכל הקשור לשמירה על מסת השריר ועל בריאות הגוף.
נכון שצריכת אגוזים חייבת להיות מחושבת בתוך תפריט תזונה מסודר, אחרת הסיכוי לעליה במשקל והשמנה עקב העודף הקלורי עשויה להוביל לחשש מאכילתם, אך ברגע שהדבר מוסדר ומחושב קלורית, היתרונות עולים על החסרונות ומספקים לכם המתאמנים גיוון, בריאות, טעם והנאה.
במאמר זה אסקור בקצרה את ערכם התזונתי של האגוזים.
אגוז בהגדרתו הבוטנית הוא פרי יבש בעל זרע יחיד שקליפתו החיצונית הופכת לקשה בתהליך ההבשלה. ישנם מינים רבים של אגוזים, בעלי ערכים תזונתיים רבים וטובים, המכילים שומנים, פחמימות, חלבונים, ויטמינים ומינרלים, אך כל אגוז וסגולת המרפא שלו. מחקרים אפידמיולוגיים רבים מראים כי צריכת אגוזים בשגרה מפחיתה את הסיכון למחלות לב בעיקר ע"י הפחתת רמות "הכולסטרול הרע", ה- LDL ומניעת חמצונו.
הערך התזונתי של אגוזים
משפחת האגוזים רחבה מאוד ולכן התכולה הקלורית משתנה ונעה בין 550 ל-700 קלוריות ל-100 גרם, כאשר רוב הקלוריות מקורן משומן. האגוזים עניים בשומן רווי ועשירים בשומן בלתי-רווי, כאשר חומצת השומן העיקרית באגוזים היא החומצה האולאית (oleic acid), המפורסמת בעקבות נוכחותה בשמן הזית. יש אגוזים המכילים גם אומגה 3, חומצות שומן נוספות בלתי רוויות.
באגוזים כמות נאותה של המינרלים מגנזיום, סידן, אשלגן, נחושת, אבץ וויטמינים B3,B2,B1, E. גם כמות החלבון אינה גבוהה ולרוב תנוע בטווחים של 7-17% חלבון באגוז, חלבון חסר כמובן (אינו מכיל את כל חומצות האמינו החיוניות). לא מומלץ להסתמך על חלבון האגוז כמקור בלעדי עקב רמה נמוכה של חומצת האמינו החיוניות ליזין (ובחלק מהאגוזים גם מתיונין) ההופכות את האגוזים לחלבונים בעלי איכות ירודה, אך עדיין נרצה לארח משפחה זו בתוך הארוחה שלנו ותכף נבין מדוע...
היתרונות התזונתיים שבאגוזים
חלק מהיתרונות של האגוזים נובעים בעקבות אכילתם על חשבון שומנים אחרים שמקורם מהחי ועשירים בכולסטרול ושומן רווי, ובכך תורמים לשמירה על תפריט בריא ומאוזן. יחד עם זאת, לא נשכח שבכל דבר טוב יש גם קצת רע ויש כמה חסרונות שאנחנו חייבים להיות מודעים אליהם לפני שנאכל כמות בלתי מוגבלת של האגוזים השונים.
חסרונות האגוזים
אם חשבתם שהאגוזים לא דורשים התייחסות מיוחדת בעת הקנייה, אחסון וצריכה אז תחשבו שנית כי הם לא נשארים חייבים לאף אחד.
קנייה וצריכה
השקד, שניתן למצוא אותו בכל בית, מקורו באסיה מהערבית וכיום נפוץ במדינות רבות במזרח התיכון. השקדים (בדומה לאגוזים רבים), עשירים בויטמין E, סידן ומגנזיום.
מחקרים רבים מראים כי לשקדים יתרונות בריאותיים רבים ביניהם שיפור האינטיליגנציה בקרב ילדים מתפתחים, בריאות הלב באמצעות העלאת "הכולסטרול הטוב", ה- HDL והפחתת ה- LDL ומניעת עצירות עקב התכולה הרבה של הסיבים הבלתי מסיסים.
כמו כן הרמה הגבוהה של חומצה פולית המצוייה בהם, משלימה לצריכה הגבוהה הנחוצה לנשים בהיריון למניעת מומים מולדים בקרב עוברים.
השקדים מכילים 21% חלבון כאשר גם השקדים לא מהווים חלבון מלא, וחסרים את החומצה האמינית מתיונין אך בשילוב עם קטניות (עדשים/שעועית/אפונה/חומוס) יביאו לחלבון מלא ואיכותי.
השקדים נאכלים בצורתם הטבעית או שמוספים לתבשילים, לדברי מאפה, לסלטים (ירקות ופירות).
יש לזכור כי ב10 שקדים יש כ-100 קלוריות ו-10 גרם שומן וצריכה עודפת עלולה להוביל להשמנה. ניתן ורצוי להוסיף כמות זו בסלט ובארוחות אך על חשבונם של שומנים אחרים שכן אגוזים אלו בעלי יתרונות בריאותיות רבות יותר ומהווים מקור תזונתי איכותי.
חשוב לציין כי כל אדם הנו אינדיבידואל ושונה ממשנהו , מבנה גופו של המתאמן, מצבו הנוכחי, רמת היכולת האישית, סוג הפעילות, אחוז השומן ונתונים אישיים רבים אחרים הנם בגדר חובה להתאמת תפריט תזונה מאוזן ותוכנית אימונים אישית לקבלת תוצאות מרביות ובטוחות.
על כן, מאמר זה אינו מחליף ייעוץ אישי עם איש מקצוע ויש להתאים את המידע באופן פרטני, אישי ומבוקר.
ישראלבודי- מספקת ייעוץ לתזונת ספורט והרכבת תוכניות אימונים אישיות ומקצועיות ע"י אנשי המקצוע המובילים בישראל הפועלים בשיטת ישראלבודי משנת 2001.