• סניפים
  • צרו קשר
  • *בימי הלחימה זמני אספקת המשלוחים יהיו ארוכים מהרגיל, אנחנו עושים את המירב לזרז את השילוח מול חברות השילוח השונות
להזמנות וייעוץ אישי: 1-599-500-590
ד"ר איתי זיו
זמן קריאה: 4 דק׳

עם העלייה בגיל ישנם שינויים רבים בתפקוד הגופני הקשור בירידה במידת הפרשת ההורמונים (לרבות הורמונים אנבוליים, הורמונים קטבוליים ועוד), במצב הרוח, במורפולוגיית (מבנה) הגוף, בהרעה של המצב הבריאותי הכללי ועוד. שינויים אלה משפיעים כמובן, על תהליך ההזדקנות שהנה, אגב, שונה מאחד לשני ועקב כך גם נוצרים הבדלים בין הגיל הפיזיולוגי לבין הגיל הכרונולוגי. ככל שתהליך ההזדקנות איטי יותר במעגלי החיים כך למעשה, המצב הגופני (ובמרבית המקרים- גם נפשי) – טוב יותר. הדבר קשור למשתנים לא מעטים שחלקם הגדול בשליטת האדם ומקצתם – לא (לרבות גנטיקה). מעניין לדעת שחלק מהמשתנים הקשורים לאורח חיים בריא משפיעים גם על המתב ההורמונאלי בגוף באופן ישיר או עקיף. למשל, נמצא במחקרים שאימוני כוח לשרירי הרגליים בתרגילים מורכבים (כמו סקווט, דדליפט, לחיצת רגליים ועוד), תרמו לשיפור במידת הטסטוסטרון בגוף. זאת כשמדובר באימוני כוח עצימים ופחות – באימוני סבולת שרירית (משקל נמוך ומספר חזרות רב).

נציין ונאמר שלהורמונים בכלל תפקיד מכריע ומאוד חשוב בתהליך ההזדקנות ובמידה ונעשות בדיקות רפואיות הכוללות , בין השאר, בדיקת הורמונים, בהחלט ניתן לשפר את המצב הבריאותי של האדם וייתכן שגם להשפיע לחיוב על תהליך ההזדקנות שלו. מעניין לדעת שהדבר לא נעשה על בסיס קבוע מכיוון שחלק מההורמונים אינם קשורים לשינוי לרעה במצב הבריאותי אלא בעיקר לתחום של איכות החיים. אי לכך, קופות החולים אינן מבצעות בדיקות אלו באופן חופשי אלא רק אם סיבה מוצדקת לכך (לדוגמה, ירידה בחשק המיני באופן משמעותי אצל גברים או בעיות אחרות הקשורות לשינוי במצב הבריאותי). מבין ההורמונים המפורסמים ביותר ניתן לציין את הורמון הגדילה (GH – Hormone  Growth). תפקידו, בין השאר, לווסת ייצור חלבונים ולהמריץ צמיחת עצמות אצל ילדים. הורמון הגדילה מופרש במהלך כל שנות החיים, כאשר לאחר גיל 21 יורדת הכמות המופרשת ממנו בכ-14% בכל עשור. מחסור בהורמון זה אצל ילדים יגרום לעצירת הגדילה, לקומה נמוכה ואף  לגמדות, לחילופין. עודף בהורמון, יגרום לאקרומגליה או לקומה גבוהה וענקות. נציין ונאמר שמחסור בהורמון גדילה קשור בהשמנה, בירידה במסת השריר, בירידה בצפיפות העצם, התייבשות של העור ועוד. לכן, נוכחות הורמון זה חשובה מאוד במעגלי החיים השונים. במאמר מוסגר נציין שבמידה ונעשה שימוש בהורמון גדילה אצל אלה שאין להם שום בעיה רפואית ואינם סובלים ממחסור בהורמון זה, מדובר בסיכון בריאותי. שימושים שכיחים בהורמון זה נעשים בקרב אוכלוסיית מפתחי הגוף הן בארץ ובעיקר – בחו"ל. בנוסף שכיח שימוש בהורמון זה במרפאות המטפלות בעיכוב תהליכי הזדקנות מתוך תפיסה שמתן הורמון גדילה עשוי להאט את ההזדקנות. אגב, בעולם הרפואה הדבר שנוי במחלוקת אך , מסתבר, שבארצות הברית, למשל, נעשה שימוש רב בהורמון זה במרפאות שמטפלות בעיכוב תהליכי ההזדקנות. מנגד, נאיר שישנם מחקרים המראים קורלציה בין מתן הורמון הגדילה ודווקא האצה של תהליך ההזדקנות והמחלות הקשורות לכך כגון: סרטןסוכרת ועוד.

 

נציין מחקר שנערך באוניברסיטת דרום קליפורניה , לוס אנג'לס, ארצות הברית (Keck School of Medicine, University of Southern California, Los Angeles, CA, USA. בו נבדק נושא של הורמון גדילה אצל גברים מזדקנים.

במהלך ההתבגרות וההזדקנות שלנו, חלה ירידה בהפרשת הורמון גדילה (GH) וברמות של IGF-1. השינויים הללו מתקשרים לאובדן החיוניות, מסת השריר והתפקוד הפיזי, לצד הישנות של שברים בעצמות, סיבוכים בלב ריאה וירידה בתפקודים המנטליים. על מנת לשקול טיפול אנטי אייג'ינג בהורמון GH יש לראות את השפעתו על אריכות הימים או על איכות החיים. נעשו מספר מצומצם של מחקרים בנושא זה בקרב גברים מבוגרים והממצאים הראו כי נטילת תוסף GH הביא לעליה של כ-2 ק"ג במסת השריר וירידה דומה במסת השומן. קיימות עדויות מועטות כי GH משפר את חוזק השרירים ואת התפקוד היומיומי, כמו עליה במדרגות או מהירות ההליכה. כמו כן, על פי המחקר  אין עדויות כי הוא משפר את איכות החיים. נשים, אגב, הראו עמידות גבוהה יותר מגברים לטיפול ב-GH ולכן מהמחקרים המעטים שנעשו בנושא לא ניתנו המלצות לתת אותו לנשים מבוגרות כלל.


לסיכום, שינויים הורמונאליים מתרחשים במעגלי כל החיים, מינקות ועד היום האחרון של החיים. חשוב לדעת ששימוש בהורמונים באופן מלאכותי, לא תמיד מומלץ וחשוב שיהיה תחת השגחה רפואית ואין ספק שהדבר, במקרים מסוימים, גם ישפר את איכות החיים באופן משמעותי.

ד"ר איתי זיו (Ph.D) מומחה לפעילות גופנית, ספורט וחדרי כושר. שימש כסגן מנהל קמפוס "שיאים" באוניברסיטת תל אביב.

הוציא לאור את האנציקלופדיה "עוצמות חדשות, כושר במעגל החיים", שהינו מדריך המקיף ביותר שנכתב בשפה העברית והעוסק בתחום הפעילות הגופנית וחדרי הכושר. יחד עם ד"ר דרור שגיא, הוציא לאור את הספר "במשקל הנכון, פעילות גופנית ותזונה מאוזנת השילוב המנצח", ספר העוסק בתחום אורח חיים והשמנה.

רוצים לשמוע עוד על תוכנית התזונה והאימונים עם צוות המומחים שלנו? השאירו לנו פרטים ונחזור אליכם לשיחה ראשונית ללא עלות !